19 Ağustos 2011 Cuma

Obsesif-kompulsif bozukluk

Tam 2 senedir bu hastalığın tedavisini  görüyorum. Doktoruma ilk gittiğimde geç bile kalmışsın demişti.Peki neydi bu OKB ? Saplantılı-zorlantılı bozukluk türkçesi oluyor.  Orjinali de obsessive-compulsive disorder ..


"Bu hastalığın en önemli özelliği kişilerin takıntılı düşüncelerinin ve davranışlarının farkında olmasıdır. Bu kişilerde akla takılan düşünceler istemli olarak uzaklaştırılamaz veya saçma olduğunu bile bile aynı davranış çok defa tekrar edilir(uzun süre el yıkamak veya kapının kilitli olduğunu bilerek tekrar tekrar kontrol etmek gibi). Bu hastalığa yakalanmış kişilerin günlük işlevlerini yerine getirmesi güçleşir, iş hayatı ve sosyal ilişkileri genelde bozulur." der netteki bir tanımlamada.




Bendeki ufak tefek takıtıların dışında en önemli sıkıntı, hastalanma korkusuydu. Fiziksel bir rahatsızlık sonucu oluşan semptomlar nedeniyle gitme kararı aldığım psikiyatri bölümünde konulmuştu teşhis. Ama geçmişi de varmış da ben farkında değilmişim.  Neyse, şükür ki artık bitiyor. 2 yıldır psikiyatra gidiyordum ve ilaç tedavisi görüyordum. Bu ay ki kontolümde ilacı kesme kararı aldık. Sonrasına bakıcaz bakalım ilaçsız ne kadar takıntılı olucam :) 


Asıl bahsetmek istediğim, ilacın yan etkilerinden biri olan "canlı rüyalar" idi. Zaten normalde de çok rüya gören bir insanım. Ama ilaç kullanmaya başladıktan sonra, rüyalarım resmen canlandı. O kadar ki, gün içinde bir olayı gerçekten yaşadım mı yoksa rüyamıydı karıştırır oldum :) Doktorum bunun normal olduğunu ve ilacı kesince geçeceğini söyledi. Umarım geçer, çünkü insanı çok yoran bir olay bu canlı rüyalar. 


Bu arada sevgili doktoruma çoook teşekkür etmem lazım, çünkü bu zamanda iyi bir doktora denk gelmek çok zor. Beni gerçekten iyileştirdiğine inanıyorum. Allah her zaman iyi doktorlarla karşılaştırsın :)

1 yorum:

  1. kapıyı kilitleyip tekrar tekrar kontrol etmek ve buna benzer şeylerin bi hastalık olduğunu yeni öğrendim. kapı kilitleme olayı bendede var. defalarca kontrol edilir. ütünün fifini çektimmi, ocağın altını kapattımmı. kontrol ederim, dışarıya çikarım ama yinede emin olamam..

    YanıtlaSil